Kako prihvatiti odbijanje u online biznisu i izvući korist iz toga?

 

rejection 1 

Kada neko odbije vašu poslovnu ponudu, bilo putem interneta ili uživo (offline) i navede neki razlog koji vam se učini nedovoljan ili pak neiskren, nikada nemojte insistirati na tome da ponovo razmisli ili još gore davati mu neke dodatne argumente.

Morate razumeti da nismo svi isti i ne shvatamo stvari na istom nivou. Neko nije razumeo i uvideo šansu koju mu se pruža a nekome jednostavno nije pravi trenutak.

To svakako ne znači da treba da otpišete tu osobu ili još gore da počnete da je vređate i nakon toga prekinete komunikaciju. Mnogi moji saradnici, a neki sada i lideri u ovoj industriji, su mi se pridružili nakon mesec, dva pa čak i godinu dana. Važno je da imate razumevanja i uvažavanja za svaku odluku koju potencijalni saradnik donese. Budite ljubazni, zahvalite mu se za vreme koje je izdvojio i ostavite mu mogućnost da se javi u bilo kom trenutku za neku dodatnu informaciju.

Posebno je važno da te principe koristite u online biznisu. Zašto?

Jedan primer iz mog ličnog iskustva:

Povezao sam se na Fejbuku sa osobom koja je takođe u online biznisu. Na prvi mah mi je delovala kao pravi lider i neko sa kim bi ste želeli sarađivati. U toku razgovora smo jedan drugome predočili čime se bavimo i međusobno pozvali na webinare koje predstavljaju naše poslovanje. Što i vama savetujem, prisustvujte svim prezentacijama za koje čujete, jer ćete na taj način videti kako rade druge kompanije i drugi timovi. A tako se najbolje uči.

Nakon toga dobio sam direktan poziv da se uključim u biznis iako je ta osoba bila svesna da sam trenutno veoma zadovoljan i uspešan sa onim čime se trenutno bavim. Rekao sam da ću pregledati sav materijal koji mi je dostavljen te da ću doneti odluku. (Svaku ponudu pažljivo proučim, što i vama savetujem.)

Nakon par dana osoba me kontaktira i pita za uključenje. S obzirom da sam doneo odluku da se neću uključivati u taj posao, veoma učtivo sam se zahvalio i izrazio uverenje kako ćemo u budućnosti sigurno sarađivati na nekom zajedničkom projektu.

I tada, na moje veliko iznenađenje, ta osoba počinje da me ubeđuje sa raznim argumentima. Kada sam jasno stavio do znanja kako se neću ukjučivati u taj posao počinje sa uvredama, kako na moj račun tako i na račun kompanije sa kojom sarađujem.

Jasno vam je da sam jednostavno prestao da učestvujem u razgovoru te vrste. Usledilo je još nekoliko rečenica sličnog sadržaja i s obzirom da nisam reagovao, a za prepirku je potrebno dvoje, odmah me je izbrisao sa liste kontakta na Skype-u, preko kog smo vodili razgovor. I sami možete da zaključite ko je tu na gubitku.

Zašto sam ovo napisao?

Najvažnija aktivnost u online biznisu je da se , pre svega, povezujete sa što većim brojem ljudi koji su već rekli DA ovoj vrsti poslovanja. Ali ne sa ciljem da im nudite vašu „najbolju poslovnu priliku“ sa „najboljim kompezacionim planom“ ( uh, koliko sam samo to puta čuo) već da se sprijateljite sa njima i da im date podršku u onome čime se oni trenutno bave. Sad se sigurno pitate „ a zašto onda?“.

Zato što se niko nije priključio nekom poslu zbog kompanije ili marketing plana već isključivo zbog OSOBE koja ih je pozvala. I to osobe kojoj VERUJU .

U Srbiji a i širem našeg Balkana, od svih marketara koji se bave ovim poslom, 99% njih NE ZNA KAKO se ovaj posao radi. A vi, ako ste imali sreće, da ste ušli u tim kod pravog Lidera i osobe koja je uspešna u ovom poslu, samim tim ćete i vi brzo doći do rezultata. A da vas pitam, šta prvo uradite kad postignete neki upeh? Pa naravno, okačite to na svoj zid na Fejsu da bi svi mogli da vide. Tada to vide i svi oni sa kojima ste se povezali a već su u ovoj industriji ( efekat je isti i na one koji još nisu). Šta se tada dešava? Pošto većina njih ne pravi skoro nikakve rezultate u svojim kompanijama, počinju da se intereseju za vas i vaš biznis. Neko polako i izokola a neki direktno i odmah.

Zapamtite, ovo nije posao za uspeh preko noći, ovo je posao koji se gradi godinu – dve, pa neka je i pet. Isto tako nije posao gde salećete ljude na ulici, spamujete online i sl. Ovo je posao gde upoznajete nove ljude, stvarate prijateljstva, pomažete (samo ako vas zamole za pomoć). Ali tada, kada ga jednom izgradite, možete trajno da uživate u plodovima svog rada i živite životom kakav zaslužujete.

Ovom prilikom želim da se zahvalim osobi koja me je inspirisala da napišem ovaj tekst i da joj poželim puno uspeha u radu i životu.

 

 

Ako ste uživali u čitanju, upišite se za nove tekstove
Upišite Vaš komentar

Image verification