15 testiranih i proverenih načina za izgradnju Email liste

15 testiranih i proverenih načina za izgradnju Email liste 1

 

Lista angažovanih pretplatnika (subskrajbera) je jedan od najefikasnijih i najpouzdanijih marketinških resursa. Dobra lista je toliko vredna da se ne može kupiti. Zašto?

Zato što kada se pretplatnici prijave na Vašu listu, oni se upišu jer žele da čuju baš od Vas, ili Vaše kompanije, to što imate kao informaciju.

Pretplatnici moraju da se zasluže!

Koji je najbolji način da se izgradi lista? Sastavio sam 15 najboljih načina koje i sam primenjujem u tom procesu i sada ću ih podeliti sa Vama.

Ovakav model rada Vam omogućava da Vašu publiku popunite sa ljudima koji su istinski zainteresovani za Vaš brend i ono što imate da kažete.

Sa informacijama koje ste prikupili prilikom registracije – upisa ili kasnije, možete precizno da segmentirate svoju listu i dizajnirate vašu email komunikaciju na način koji odgovara sklonostima Vaših čitalaca.

Kao što ste privukli kvalifikovane kontakte, moći da ih vodite kroz proces donošenja odluka tako što ćete im pružati pripremljen sadržaj u tačno određenim ciklusima prodaje.

Pa da počnemo, ovo su tih 15 saveta za izgradnju kvalitetne email liste:

 1. Ponudite kvalitetan sadržaj,  niko Vam neće dati svoju email adresu za ništa. Ako želite da izgradite vredan odnos i angažujete svoju publiku, treba da im obezbedite sadržaj koji je vredan i interesantan.
 2. Stavite forme za upis (sign-up) na svaku web stranicu svog sajta. Sign-up forma mora biti svuda gde su Vaši potencijalni pretplatnici. Mora biti vidljiva i jednostavna za popunjavanje.
 3. Koristite društvene mreže za prikupljanje email adresa, integrišite svoje sign-up forme sa društvenim platformama. Dovođenje saobraćaja sa više izvora Vam omogućava mnogo bržu izgradnju jake email liste.
 4. Dizajnirajte svoju sing-up formu pažljivo, pitajte samo za informacije koje planirate da iskoristite. Pravilo broj jedan je, manje je više, što je kraća sign-up forma to je veći stepen konverzije.
 5. Uvek prikažite svoju „politiku privatnosti“, obavestite svoje čitaoce da nećete deliti njihove lične podatke sa trećim licima. Jasna politika privatnosti Vam pomaže da izgradite poverenje i ubedite posetioce da je bezbedno da se pretplate (ostave podatke).
 6. Pokažite „uzorke“ Vašeg sadržaja, neka Vaši pretplatnici znaju za šta se prijavljuju. Koristite Vaše starije uzorke sadržaja da „prodate“ sign-up.
 7. Uključite poziv na akciju. Stavite poziv na akciju u samo dugme za potvrdu, na pr. „Prijavi me!“ To poboljšava sam proces upisa i povećava odnos konverzije.
 8. Dajte im besplatno. Relevantni podsticaj za Vašu publiku, poput: e-book, infografik, video, audio... sadržaj koji im može rešiti neki problem, i dajte im ga besplatno.
 9. Pozovite ih da dele. Odvojte vreme da pripremite vredan, deljiv sadržaj. Ne zaboravite da samo stavljanje dugmadi za deljenje na društvenim mrežama nije dovoljno. I dalje morate da ih pozovete da ih koriste.
 10. Napravite strategiju distribucije sadržaja. Kreiranje vrednog sadržaja je samo pola posla. Uverite se da će biti prezentovan pravoj publici. Definišite svoju ciljnu grupu i potom saznajte gde vole da se okupljaju online. Zatim, shodno tome, izaberite prave kanale komunikacije.
 11. Objavite Lending stranicu. Kreirajte stranicu za privlačenje pažnje gde posetioci mogu preuzeti Premijum sadržaj u zamenu za njihovu email adresu. Pravilno usmerene, takve stranice, pomažu posetiocima da budu fokusirani na poziv na akciju i povećavaju stepen konverzije.
 12. Stavite svedočanstva na Vašu stranicu. Društveno - socijalni dokaz pomaže u izgradnji poverenja brendu i njenim proizvodima. Koristite preporuke zadovoljnih klijenata da pomognete posetiocima da donesu odluku.
 13. Blogujte redovno. Dobar sadržaj donosi više saobraćaja (na sajtu). Napravite dobro raspoređen redosled objavljivanja sadržaja i pridržavajte ga se.
 14. Gost post na popularnim Blogovima. Objavljivanje sadržaja na drugim blogovima je odličan način da izgradite odnose sa drugim blogerima u Vašoj industriji i predstavite se novim ljudima. Uključite „backlink“ na svoj blog i rangiranje pretrage Vašeg bloga će ići stalno gore.
 15.  Skupljajte email adrese na offline događajima. Budite spremni da prikupljate email adrese na sajmovima i konferencijama ili seminarima koje organizuje Vaša kompanija. Ne libite se da tražite vizit karte ili koristite mobilne aplikacije za trenutno dodavanje novih ljudi na Vašu email Listu.

 

 Ok, vreme je da počnemo.

 Sada znate pregršt načina da izgradite jedan od najvrednijih marketinških resursa – svoju ličnu marketinšku Email listu.    Želite više?

Ah, pa daa, treba Vam pravi alat da bi ste mogli sve ovo da sprovedete u delo. Jedan od trenutno najboljih na tržištu je GetRespond. U okviru ovog softvera dobijate i više nego što vam za početak i treba. Ali kako ono kažu „od viška ne boli glava“...

Putem ovog linka možete mesec dana potpuno besplatno, isprobati ceo sistem. Za sve dodatne informacije ili pojašnjenja, slobodno mi se obratite.

 

Ako ste zadovoljni ovim tekstom i znate još nekog kome bi ovaj tekst pomogao, slobodno ga podelite sa tom osobom ili na nekoj od društvenih mreža.

P.S. uskoro sledi nastavak, „Šta još treba preduzeti i šta raditi kad izgradimo listu“

Ako ste uživali u čitanju, upišite se za nove tekstove
Ukupno komentara ( 1 )
 1. Darko Josilovic
  2015-12-30 12:2

  Zaista sjajan tekst sa puno korisnih i pre svega primenljivih saveta. Nisam ocekivao ništa manje od Dušanovog pisanja ali ovo me je oduševilo. Hvala Ti sto postoji ovaj blog!
    komentari Hvala Darko

Upišite Vaš komentar

Image verification